10 Stærke til Iværksætteren – Allan Thomsen

Et nyt tiltag vi har iværksat er konceptet 10 stærke til iværksætteren. 

 

Vi inviterer en iværksætter, ny eller erfaren, til at svare på 10 spørgsmål, deriblandt gode råd til hvordan du kan forbedre dine egne chancer og få success som iværksætter.

 

I dette blogindlæg har vi inviteret Allan Thomsen, fra 3DRD ApS der arbejder med industriel design og produktdesign, Engros- og detailhandel med lastbiler og påhængsvogne mv. samt autoreparationsværksteder mv. til at skrive om iværksætterlivet.

En erfaren iværksætter med benene solidt plantet på jorden, der kan genkende mange af de typiske fejl man gør sig som nystartet. Horisontalt stiftede bekendtskab med Allan, for flere år siden, da han som engageret iværksætter sparringspartner og rådgiver, har fuldt med i vores blogindlæg, inviteret os til Danish Design Awards og selv er aktiv inden for udvikling og nytænkning men ikke mindst iværksætteri.

Vi giver Allan ordet …

 

  1. Hvad er unikt ved din virksomhed?

Min nuværende virksomhed ved jeg ikke om der er noget unikt ved – sikkert nok i andres øjne, men 3D tegning freelance er vel som udgangs punkt noget innovativt. Men for mig vil jeg sige det er en no-brainer – det marked med 3D teknologi står overfor et kæmpe boom, og inden for rigtig kort tid vil mange skulle regne det ind i virksomheder de aldrig havde drømt om de skulle arbejde med det, og dem der ikke gør det bliver sat af på udviklingen.

 

  1. Hvad fik dig til at tage springet som iværksætter til at starte med?

Har altid vidst jeg skulle være selvstændig. Kommer også ud af en familie af selvstændige, min farfar, far og alle hans brødre er eller har været selvstændige.

 

  1. Hvad var de største indledende forhindringer da du startede din virksomhed?

Smiler – der er mange.. Da jeg startede første gang var det finansiering af driften. Var i en voldsom udvikling og i en branche hvor det hovedsageligt var erhvervskunder der forventer eller forlanger betalingsfrister. Banker er svære at få med på ideen om at finansiere drift, og hvis man årligt har en vækst på 50 – 100% og er i en branche hvor man på bunden, efter et super år har 10% overskud, så kræver det ikke en større handelseksamen at regne ud at det kræver en konstant udvidelse af sine kreditter. Dengang var jeg ikke så skarp på faktura belåning, lettere tilgang til privat risikovillig kapital – hvilket du på ingen måder finder i det etablerede system med banker osv. Jeg er også nødt til at komme med et udfald imod Nem ID og de offentlige platforme. Det er alt for omstændigt og fungerer sikkert fint i større virksomheder hvor de enten arbejder med det dagligt, og har folk ansatte til at holde styr på det. Tør ikke tænke på hvad små og mindre virksomheder mister af penge og tid på den front, fordi systemerne er opfundet af systemerne, og har aldrig været kigget på med de øjne vi, der har det som et nødvendigt onde sidder med..

Ville sådan ønske at de systemer hade været i udbud, og der ville være konkurrence på de udbydere, for systemet vi har i dag, hvis det var en løsning man skulle sælge, eller udbyde til kunder, ville produktet i dag være dødfødt – de var blevet overhalet inden, og udenom af innovative løsninger. Grundideen er god – det færdige produkt stinker bare langt væk af det er udtænkt i et bureaukratisk system uden en forståelse for brugerne af systemet.
Det er et kæmpe problem for mindre selvstændige og erhvervsdrivende – men desværre er vi også blevet så opgivende overfor det system at ingen italesætter det, for alle ved det er omsonst – egentlig ret sørgeligt når man tænker over det.

 

  1. Hvad er det bedste ved at være selvstændig?

Friheden til at vælge hvad, og hvem man vil arbejde med og ikke arbejde med.

 

  1. Hvis du ikke var blevet selvstændig, hvad tror du så du havde lavet I dag?

Puha – den er svær. Jeg ved det faktisk ikke. Forsøgte mig som lønmodtager/medarbejder efter jeg lukkede min forrige virksomhed – det kan jeg simpelthen ikke finde ud af mere. Skal arbejde med noget jeg brænder 100% for – man skal altid huske at sit arbejdsliv er 1/3 af sit voksne liv, og halvdelen af sin vågne tid – begriber ikke folk der ikke bruger deres arbejdsliv på noget de brænder for – ikke at der er noget forkert i det, jeg forstår det bare ikke.

 

  1. Hvem/hvad inspirerer dig allermest til at fortsætte den selvstændige vej?

Hmm. Det opsummerer forrige svar vist meget godt.

 

  1. Hvad er dit mål for 2017?

Det er en af mine helt store mangler, og noget jeg bestemt ikke vil råde folk til at følge. I mit professionelle arbejdsliv har jeg alle dage arbejdet på og med værkstedsdrift for erhvervskøretøjer. 80-90% af det arbejde der kommer ind er ad hoc, og bestemt ikke et miljø der gør man naturligt kommer til at arbejde med mål og opfølgning.

Det er nok det næste jeg går i gang med i min personlige udvikling, det er at arbejde med mål – kan vinde rigtig meget ved det, men det er som at skulle lære at cykle forfra.

 

  1. Hvad gør du når du skal genoplade, når du føler dig drænet?

Forsøger at holde mine weekender hellige – det er svært, men det er vigtigt man kommer ud af ”hamsterhjulet” og får parkeret hjernen ind i mellem.

Derudover dyrker jeg netværk – helst ikke professionelle netværk, hellere nogle der bygger på kammeratskaber hvor man samtidigt sidder med mennesker af forskellig baggrund.
Har jeg været af sted til noget der, vågner jeg næsten altid næste morgen med en løsning eller en ide til noget jeg enten bevist har bokset med, og mange gange også ubevist – det er vigtigt man bliver trukket ud af sine vante rammer, og får grinet og snakket om løst og fast med ligesindede.

 

  1. Hvad ved du i dag, som du ønsker du ville have vidst, da du først startede som iværksætter?

Alle de muligheder der er i gratis mentor ordninger i de forskellige kommuners erhvervs fonde – sidder selv i en mentor ordning under Business Kolding.
Hvor meget mere tid jeg kunne have fået til at arbejde med det jeg var god til, hvis jeg havde købt mig til hjælp på de ting jeg ikke var så god til. Blandt andet bogholderi delen – dengang sagde jeg at jeg ikke havde råd, i dag ville jeg have sagt til mig selv at jeg ikke ville have råd til at lade være.

 

  1. Hvilket råd vil du give til en ny-sprunget iværksætter?

Parker egoet og træk på den sparring du kan få, selvom selvtilliden er i orden, og man har alle ideerne, kan man altid lære nyt. Maaange andre har gået din vej – man kan lige så godt lære af de fejl de har gjort.

Pas på med ikke at sætte dig fast i petitesser og lade det blive stopklodsen.. 80% er bedre end 0 procent, og mange gange tager det alligevel en anden drejning når noget lanceres – om det er en hjemmeside, et logo eller et visitkort.

Lad være med at starte som selvstændig for den hurtige gevinst – iværksætteri er benhårdt arbejde, og de ”de lave frugter” hænger der, men for hver gang du plukker en af dem, er der 10 ting der spænder ben. Men det er en del af gamet, og en del af charmen ved at være selvstændig – man lærer meget, rigtig hurtigt.

Husk at kritik er den absolutte bedste feedback til forbedring – specielt fra dine kunder. Hvis en kunde tager sig tiden til at komme med kritik tilbage, så er det oftest et sundt tegn – han vil stadig arbejde med dig, ellers var du skrottet og han havde ringet til en anden. Han vil blot gerne mødes på et eller andet plan – dit produkt, en service.
Husk når du taler med en samarbejdspartner/kunde – vær altid del af en løsning. Mange mennesker er stressede over de udfordringer de mødes af – du skal ikke være en del af dem – det skaber tillid, og giver en følelse af du er på hans side.
Giv ikke op fordi du ikke rammer en kunde, eller en leverandør rammer dig – det er dine værdier, og dem skal du være tro overfor.. Vi er ikke skabt til at skulle passe kemi med alle.
Giv slip på mennesker og ting der dræner dig – jeg har endnu til gode at blive modbevist i når et problem opstår, eller andre lignende bump på vejen opstår – og det gør de, og så på fronter du ikke ser. Du kommer altid en erfaring rigere, og bedre ud på den anden side, hvor nye muligheder er opstået – mød altid bolden.
Vær ikke bange for at vende dine ideer med folk, når du taler om dine ideer gror de ofte, og du får feedback, og chancen for du ”bygger en rund, hvor markedet ville have haft en firkantet” mindskes – tro på du er så dygtig at selvom en anden måske stjæler eller låner fra din ide er du dygtig nok til at jorde ham – dog uden at man skal være naiv – men ideer har det med at udvikle sig som man taler om dem.

 

 

Allan Thomsen / 3DRD ApS

kildeangivelse: billederne er lånt af Montgomery Photo og Allan Thomsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *